Ulleres matemàtiques

La nostra societat cada vegada té més facetes quantitatives, probabilistes i dinàmiques. Per això, cada vegada és més important que els periodistes tinguin cultura científica en general i matemàtica en particular.

Les matemàtiques ens suggereixen sovint un aclariment o un punt de vista alternatiu.

Il.lustrem-ho amb un exemple molt senzill.

Quan Rudolph Giuliani, republicà i blanc, va guanyar l’alcaldia de NY davant de David Dinkins, demòcrata i negre, els diaris van dir que el vot de les persones negres està més influït per motius racials que el de les persones blanques.

La prova invocada era que el 95% dels negres va donar el seu vot al candidat Dinkins mentre que només el 75% dels blancs va donar el seu vot al candidat guanyador Giuliani.

Aquesta taula il·lustra l’anterior:

DinkinsGiuliani
Votants negres955
Votants blancs2575

L’estimació no va tenir en compte que molts votants negres prefereixen votar a qualsevol candidat demòcrata independentment del seu color de pell. Mentre que els votants blancs tenen el seu vot més dividit entre candidats demòcrates i republicans.

Posant en nombres l’afirmació anterior, podem fer una taula com la següent, en la qual podem llegir que el 80% dels negres voten a candidats demòcrates mentre que aquests només són votats pel 50% dels blancs.

DemòcrataRepublicà
Votants negres8020
Votants blancs5050

Ràpidament podem veure que en el cas concret de l’elecció a l’alcaldia de NY, el vot de les persones negres per a David Dinkins, demòcrata i negre, va ser un 15% superior a l’habitual 80% del vot de les persones negres que va per candidats demòcrates, el que indicaria que el 15% de les persones negres va votar a Dinkins per motius racials. 

Però vegem ara què va passar amb el vot de les persones blanques.

El seu vot per Rudolph Giuliani, blanc i republicà, va ser un 25% superior a l’habitual 50% del vot de les persones blanques per a candidats republicans el que indicaria que el 25% de les persones blanques votar a Giuliani per motius racials.

Léelo en castellano

Read it in english

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s